סרט מקסים ומרגש על שיתוף הפעולה בין תכנית “רואים רחוק” לבין “אינטל”. בוגרי התכנית “רואים רחוק” – מתנדבים לצה”ל שהם אנשים מוכשרים על הרצף האוטיסטי, סיימו שירות מלא בצה”ל, נקלטו כעובדי אינטל וממלאים את תפקידם בהצלחה רבה בליווי מקצועי של צוות תכנית “רואים רחוק”.
Success Stories
הכירו את נעם כרמי, בוגר נוסף של תכנית “רואים רחוק” ואחד מארבעה עובדים חדשים על הספקטרום האוטיסטי שגויסו בהצלחה לאינטל קרית גת כחלק מהשלב האחרון של התכנית שמסייעת להם להשתלב בין היתר בצבא ולבצע תפקידים משמעותיים שמביאים לידי ביטוי את יכולותיהם.
ישבנו עם תהילה ויניב, הוריו של נעם לשיחה קצרה.
ספרו לנו קצת על המשפחה שלכם
שמותינו תהילה ויניב כרמי, הורים לנעם, בן 22, תושבי ראשון לציון. לנעם אחות צעירה, בת 15. לאושרנו הרב, הם מקיימים ביניהם קשר נדיר באיכותו, רבות בזכות חוש ההומור הייחודי, בו התברכו שניהם.
איך נראה מסלול החיים של ילד שמאובחן כאוטיסט?
נעם אובחן בגיל שנה וחצי, לאחר שחודשים מעטים קודם לכן, זיהינו אצלו נסיגה התפתחותית ברורה. החששות היו כבדים, אך אל מול הפיתוי להדחיק ולקוות שהדברים יסתדרו מאליהם, חשוב היה לנו יותר לתת דחיפות לאבחון, מייד עם זיהוי הבעיה, על מנת שנעם יוכל לזכות בטיפול מקדם מוקדם ככל האפשר (מה שהוכח כקריטי במחקרים נוירולוגיים שפורסמו שנים לאחר מכן).
מה זה בעצם בשבילכם להיות הורים לילד בעל צרכים מיוחדים?
גילוי הלקות אצל היקר מכול, ובגיל כה רך כשכל החיים לפניו, חייב אותנו כהורים טריים להתעשת ולאמץ סדרי עדיפויות, שיאפשרו לנו לגייס את כל תעצומות הנפש ואת כל הכוחות הפיסיים הנדרשים להתמודדות ארוכת השנים, שאת טיבה כלל לא יכולנו לשער. למדנו לסייג עצמנו לסימון יעדים קצרי טווח – עקב בצד אגודל – ולהימנע מהתוויית ציפיות לטווח ארוך, מתוך הבנה שבמציאות השברירית, שהלכה ונגלתה לעינינו במעלה הדרך, תהפוכות עלולות להפוך עניין שבשגרה.
אכן, נעם בהחלט מילא אותנו גאווה ואושר, בזכות יכולותיו ובעקבות ההישגים המרשימים אליהם הגיע לאורך השנים, אך בה בעת, נדרשנו לתמוך בו ולחשלו, ככל האפשר, בהתמודדותו התובענית והיומיומית עם חוקים ונורמות נוירוטיפיקליים חמקמקים ואל מול הקשיים שהתעוררו, בהיעדר “קבוצת שווים” התואמת את כישוריו.
איך נעם הגיע לאינטל?
נעם נקלט באינטל מייד לאחר סיום שירות צבאי מלא, אליו התנדב ביח’ 9900, כמפענח תצלומי אוויר ולוויין במסגרת תכנית “רואים רחוק”, המכשירה צעירים על הספקטרום האוטיסטי לשירות משמעותי בצה”ל. קשה מאוד להגזים בשבחי תכנית ייחודית זו בכלל ובתרומתה להתפתחותו האישית ולהתפתחותו המקצועית של נעם בפרט!
מנהלי התכנית, אנשים מיוחדים במינם, השכילו ליצור מפגש מבורך בין צרכים מקצועיים של הצבא לבין יכולות וכישורים מיוחדים אצל צעירים על הספקטרום, הנותנים מענה לצרכים אלו, ולכונן עבורם, יש מאין, מסלולי שירות ייעודיים. הם נרתמו, יחד עם הקרייה האקדמית אונו, לבנות קורסי הכשרה, במגוון הולך ומתרחב של תחומים, אותם הם מקיימים כבר למעלה מ-5 שנים!
אם לא די בכך, בהתקרב מועד שחרורו של נעם מן הצבא, התרגשנו עד דמעות לגלות, כי מחויבות התכנית לבוגריה הצעירים אינה מסתיימת עם סיום השירות הצבאי, וכי מנהליה נרתמים לאתר מקומות עבודה איכותיים לבוגרי התכנית, התואמים לכישורים שרכשו במהלך השירות. בדרך זו, למעשה, נחשפנו לראשונה להזדמנות שפתחה אינטל בפני בוגרי התכנית.
איך החוויה שלכם מהעבודה וההשתלבות של נעם באינטל עד כה?
שביעות הרצון העצומה של נעם ותחושת השייכות שהעבודה באינטל מעניקה לו, ממלאים אותנו אושר גדול! נעם יוצא מדי בוקר עם חיוך וחוזר מדי ערב עם חיוך, מרגיש רצוי ומוערך, והוא מחפש בקדחתנות דרכים להתפתחות מקצועית.
האמפתיה, היחס המכבד והרצון להכיר אותו ולסייע לו, הן מצד מנהליו והן בקרב רבים כל כך מבין עמיתיו בצוותי העבודה, טוענים את חייו בערך ובמשמעות מיוחדים, המוצאים ביטוי במזמורים בהם הוא חורז מדי שבוע בישיבות הצוות את אהבתו למקום עבודתו ולהווי הצוותי. יישר כח ענק לאינטל שזיהתה את הפוטנציאל הטמון בפרויקט והתגייסה לרתום את המשאבים למימושו. כפי שהיטיבה לבטא זאת אחת ממנהלות היחידה: “המפגש עם נעם ועם חבריו על הספקטרום והעבודה המשותפת עימם הופכים אותנו לבני אדם טובים יותר”. זו, למעשה, תמצית המסר שלנו, ואין דרך טובה מזו לבטא אותו!